Qui som

 

Aquest setembre ha fet un any de la impactant mort de l’Alan Kurdi, un nen sirià que es va ofegar quan la seva família intentava arribar a Europa des de Turquia. Segons diferents entitats que treballen en defensa dels drets humans, durant aquest any 272.070 persones han arribat a Europa per mar i més de 3.000 persones han mort o desaparegut durant el trajecte a les que s’ha de sumar les que hi arriben per altres vies no segures. Si prenem les dades del 2015, la xifra és de més de 6.000 persones mortes o desaparegudes mentre intentaven arribar a Europa per mar. Aquestes dades ens indiquen que la travessia per mar és cada vegada més perillosa i que cada any augmenta el nombre de persones que no aconsegueixen sobreviure al viatge.

La Plataforma #GironaAcull va néixer a principis del 2016, fruït de la indignació provocada per les polítiques de la Unió Europea i els seus països membres davant l’augment de les persones que sol·liciten asil i que proven d’accedir a Europa fugint de conflictes bèl·lics i situacions de fam i misèria. Davant d’aquesta veritable crisi humanitària, política i de refugi, la Unió Europea ha mantingut unes polítiques de tancament i control de les seves fronteres exteriors, impedint l’acollida i negant l’establiment de vies d’accés segures per a totes aquestes persones. Al mes de març, la UE va signar un acord amb Turquia per impedir l’arribada de milers de refugiades a Europa, externalitzant la gestió del control fronterer a aquest país veí, subcontractant-lo a canvi de 6000 milions d’euros. Aquest acord ha sigut durament criticat per entitats i organitzacions socials com la nostra, per la seva manca de garanties i perquè vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans, la Convenció de Ginebra i la Directiva de Procediment per a la concessió de protecció internacional. És, doncs, un pas més en la vulneració dels drets humans per part de la UE ja que no compleix amb principis bàsics com el de no-devolució i oficialitza la discriminació degut al país d’origen, reconeixent de manera molt restrictiva el dret d’asil només a certes nacionalitats, com la siriana, i excloent d’altres nacionalitats i persones que migren forçosament per causes econòmiques, de génere o sexualitat, mediambientals, etc.

Les polítiques de l’”Europa Fortalesa” tenen conseqüències en els trajectes migratoris de milers de persones i, també, en les situacions d’exclusió i vulnerabilitat social d’aquelles persones que aconsegueixen arribar i establir-se als països europeus. Algunes d’aquestes persones es veuen obligades a viure en camps de refugiades, que es cronifiquen, i que es sostenen gràcies a la col·laboració de voluntàries independents, que treballen per intentar assegurar unes mínimes condicions de supervivència i benestar, enfront les condicions pèssimes d’indignitat i la militarització que caracteritzen els camps oficials. D’altra banda, una conseqüència del racisme institucional que exemplifiquen aquestes polítiques, és l’augment de les actituds i les pràctiques racistes al carrer, que posen en perill la convivència i augmenten l’exclusió social, també a la nostra ciutat.

Des de la Plataforma Girona Acull denunciem el genocidi migratori que es dóna a les fronteres europees i lluitem per la defensa de l’obertura de les fronteres exteriors, a favor dels drets humans i en contra del racisme i la discriminació.