Comemmorem el 5è aniversari dels assassinats al Tarajal, recordant les víctimes i exigint justíca

El dia 6 de febrer de l’any 2014, unes 200 persones originàries de l’Àfrica subsahariana i del Marroc intentaven arribar nedant a territori espanyol. La Guàrdia Civil va disparar bales de goma, va tirar pots de fum i va donar cops de pal a les persones que eren al mar, per impedir que arribessin a terra. El resultat: 15 persones ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta, i 23, que van ser retornades en calent al Marroc.

Cinc anys després no s’ha reparat a les víctimes i familiars i no existeixen garanties perquè aquests fets no es tornin a repetir. A dia d’avui, ningú ha respost per aquests crims i la Jutgessa de Primera Instància i Instrucció número 6 de Ceuta ha decretat el sobreseïment. L’anterior Ministro d’Interior, Jorge Fernández Díaz, va reconèixer al Congrés dels Diputats, que sí s’havien produït aquests llançaments. El 6 de febrer de 2015, el Jutge de la Audiència Nacional Fernando Andreu, va rebutjar la competència d’aquest tribunal per investigar la tragèdia a la platja del Tarajal i va retornar la causa a un jutjat de Ceuta. Des de la Audiència Provincial de Cadiz s’ha exigit, per segona vegada, l’obertura de la causa, ja que el Tribunal va concloure que la magistrada ceutí no havia fet totes les gestions necessàries abans de donar per tancat el cas.

1

Avui, 6 de febrer, quan fa 5 d’aquells esdeveniments continuem en la mateixa situació: sense justícia. No volem oblidar aquestes persones. El seu únic delicte va ser arriscar les seves vides per aconseguir un futur digne, un futur amb els mateixos drets i oportunitats que tots nosaltres. No podem tancar els ulls davant d’aquesta barbàrie i com a Girona Acull fem un crit unànime per demanar que s’investiguin els fets i es condemnin els autors de tant terrible tragèdia.

Per recordar les víctimes, demanar justícia i exigir una política de fronteres basada en els Drets Humans, aquest matí hem realitzat una performance a la riba del riu Onyar.