Denunciem la reiterada vulneració dels drets dels infants no acompanyats per part dels Mossos d’Esquadra a Girona

Ahir al vespre, dia 3 de gener, se’ns feia arribar proves d’una situació que es donava un cop més a una comissaria de Girona. Uns fets que suposen una greu vulneració de drets fonamentals i de la Convenció dels drets dels infants que és inadmissible i que ens veiem obligats a denunciar un cop més.

 

Els Mossos d’Esquadra tenien sota custòdia a quatre menors d’edat no acompanyats, dos dels quals noies i dos nois, en una situació que vulnera totalment els seus drets fonamentals i la Convenció dels drets dels Infants de les Nacions Unides. Aquests infants es trobaven retinguts a l’espera de reubicar-los en centres gestionats per la Direcció General de la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya (DGAIA), i se’ls va fer dormir a la sala d’espera de la comissaria de Vistalegre, exposats a totes les persones que hi passaven per davant, sense cap mena d’intimitat i en una situació denigrant fent-los dormir a més en matalassos tirats al terra. Aquesta situació, a més, no és la primera vegada que es produeix a les comissaries gironines, ja sent denunciats públicament el passat mes de setembre.

whatsapp image 2019-01-03 at 22.06.05
Foto presa el dia 3/01/19 a la comissaria de Vistalegre dels Mossos d’Esquadra

Aquesta és una situació indigne per a qualsevol ciutadà, però encara més si es té en compte que són infants, als que els cossos policials i l’administració tenen l’obligació legal i el deure moral de protegir especialment.

Aquest fets es sumen als ja denunciats anteriorment com el fet d’haver d’estar retinguts a comissaries de Girona durant hores a l’espera que es personi un responsable dels centres d’acollida, o els fets ocorreguts a l’àrea de custòdia dels Mossos d’Esquadra a la Ciutat de la Justícia a Barcelona, en la que infants han hagut de dormir durant dies als passadissos amb matalassos al terra.

Per tot això, exigim una solució immediata i que es dugui a terme una coordinació efectiva entre la policia, la Direcció General d’Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona per establir mesures amb celeritat per tal d’assegurar que no es reprodueixi aquesta dinàmica de mala atenció i vulneració de drets.