Engeguem un projecte d’intercanvi de cartes entre nois i noies d’Olot i el camp de refugiats d’Eleonas (Atenes) !

Des de Girona Acull hem promogut el projecte d’un intercanvi de cartes, pel coneixement de les realitats diàries, amb el propòsit de crear llaços de fraternitat i solidaritat, trencant possibles falsos estereotips entre els joves de Girona i els refugiats que viuen en els camps de refugiats a Grècia.

Estem convençuts que a través del coneixement de les diverses cultures i experiències viscudes, algunes d’elles traumàtiques, podem fomentar la llavor de la cultura de la pau i educar en el model d’un món millor.

Aquesta acció es va poder concretar un cop encetat el curs 2017-2018, amb un grup d’alumnes de secundària de l’escola Cor de Maria d’Olot i un grup de joves que viuen en el camp de refugiats de Eleonas, a Atenes. Dins el camp, les persones voluntàries que donen ajuda, suport i continuïtat la fan possible dins el Projecte Elea, (https://projectelea.org/about-us/).

Si bé sembla una tasca ben fàcil, ha costat força tot i que per sort, podem afirmar que el projecte està actualment essent un èxit i els nois i noies dels dos llocs estan molt engrescats en continuar!

Per la part grega la dificultat rau en que les famílies que viuen dins un camp, fan estades de temps irregulars, per després ser derivats a altres camps o a la ciutat d’Atenes. Els més afortunats poden marxar legalment a algun país d’Europa, encara que cada cop molt més difícil. A més, aquest estiu passat, les ONG s’han vist obligades, en bona part, a plegar i sortir dels camps de refugiats fet que ha dificultat trobar una contrapart al territori grec, i les persones que treballen voluntàriament s’estan el temps que poden compartir, des d’uns pocs dies fins a alguns mesos; i això dóna inestabilitat al projecte.

Aquest intercanvi de cartes fomenta, com hem dit, l’intercanvi d’experiències i l’apropament entre els joves, i també afavoreix l’interès per estudiar i aprendre l’anglès. Un altre benefici que  és l’estímul que suposa pels joves al camp de refugiats, ja que allà la vida transcorre amb pocs estímuls i així ocuparan forces hores i tindran l’expectació per rebre una nova carta i contestar-la.

Des d’aquí volem agraïr la implicació i perseverància de les tutores de 2n d’ESO Laura Olaya i Isabel Nierga amb la col.laboració de la professora Alícia Bolíbar.

Correus d’Atenes tampoc ens ho ha posat gens fàcil, però com hem dit, està essent tot un èxit! Estigueu atents que us anirem explicant totes les novetats d’aquest engrescador projecte que esperem poder ampliar a més escoles i instituts properament!

Alumnes de secundària de l’escola Cor de Maria d’Olot escrivint la primera carta i un grup de joves refugiats en el camp d’Eleonas a Atenes llegint-les i contestant-les.

 

Anuncis