GIRONA ACULL A FAVOR DEL POBLE D’HONDURES

Davant dels fets succeïts des del passat 26 de novembre a la República d’Hondures, que han afectat flagrantment la llibertat dels seus ciutadans, la convivència i els Drets Humans més bàsics, la Plataforma Girona Acull considera important mostrar tot el suport al poble d’Hondures i efectuar la següent denúncia:

La Missió d’Observació Electoral de la Unió Europea a Hondures, ha observat irregularitats des de l’any 2013, les quals s’han tornat a observar en les darreres eleccions del 26 de novembre del 2017. Des de la Plataforma Girona Acull, creiem que aquesta falta de legitimitat i transparència, previnguda per part de la Unió Europea i la Organització d’Estats Americans (OEA) des de fa més de cinc anys, no pot ser ignorada.

Davant d’aquesta mostra de corrupció electoral i vulneració flagrant de drets fonamentals, lamentem que el Govern espanyol hagi reconegut els resultats electorals del Tribunal Suprem Electoral (TSE) d’Hondures i en conseqüència l’acceptació oficial del senyor Juan Orlando Hernández com a guanyador de les eleccions i com a president d’Hondures pel mandat 2018-2022.

hondures 3

Per altra banda, de la mateixa manera que ha fet la Organització de les Nacions Unides (ONU), denunciem l’ús desproporcionat de la força policial i militar per part de l’Estat d’Hondures contra el seu poble. En aquest sentit, denunciem que l’Estat espanyol tampoc ha condemnat les principals formes de violència expressada contra els ciutadans.

Aquestes violències han estat denunciades per diferents col·lectius socials hondurenys, que han reportat execucions i desaparicions d’opositors al règim; persecució sistemàtica; criminalització d’opositors, entre ells el “padre Melo”; la intervenció dels mitjans de comunicació, com “Radio Progreso-ERIC” i UNETV; el patrullatge intimidant en zones residencials resistents opositores al règim; la subtracció de medis de comunicació privats i d’informació; i agressions a opositors polítics.

Segons l’informe elaborat pel Comitè de Familiars de Detinguts, Desapareguts a Hondures (COFADEH), hi ha més de 72 víctimes de tortura, tractes cruels i degradants; 147 persones amb ferides greus, de les quals 63 són per arma de foc; 306 víctimes de violacions del seu dret a la integritat, 87 lesionats conseqüència del l’ús indiscriminat de gasos lacrimògens i altre material antiavalot; i més de 33 morts fins al dia d’avui.

hondures 4

Des de Girona Acull, seguint amb la nostra lluita en defensa dels drets humans i amb la nostra tasca de condemna de tot allò que atempti contra les llibertats de les persones, condemnem aquest fets i l’actuació tant de l’Estat espanyol, com la inacció de la Unió Europea i volem mostrar el nostre suport al poble d’Hondures. 

Així doncs, ens sumem a la denúncia emesa per la “Comissión Interamericana de Derechos Humanos” (CIDH) i la Organització de les Nacions Unides, davant la repressió i vulneració de drets fonamentals contra el poble hondureny.

 

Girona, a 16 de febrer de 2018

Anuncis