Girona Acull fa visible la problemàtica dels joves extutelats obligats a viure pels carrers de Girona

Divuit anys i un dia. Un entrepà, 50 euros a la butxaca i els carrers de de Girona com a nova llar. Aquesta és la situació amb la que s’han trobat una trentena de joves que, després d’estar en centres d’acollida per a menors, són obligats a abandonar-los en assolir la majoria d’edat. En molts casos, sense haver aconseguit la documentació, aprendre bé la llengua i desprotegits econòmicament.

La Plataforma Girona Acull s’ha involucrat en la resolució de la problemàtica dels joves extutelats per la Generalitat i dels joves desemparats que viuen als carrers de Girona des de que se’n va conèixer la seva existència el passat mes de desembre. En aquell moment, durant una assemblea, es van exposar els casos de dos joves als que calia buscar un lloc per acollir temporalment ja que en fer els divuit anys es veien obligats a marxar del centre d’acollida on havien estat fins aleshores. Ens trobàvem davant d’un cas d’extrema urgència, vulnerabilitat i injustícia social a la qual l’administració no oferia solució. Així doncs, gràcies a una crida als membres de la Girona Acull es van trobar dues families que, de forma desinteressada, van acollir els joves.

El nombre de joves que es troben en aquesta situació seguirà augmentant a mesura que assoleixin l’edat adulta i siguin expulsats del centre.

Tot i això, no es tractava només de resoldre els casos més immediats, sinó de denunciar aquesta situació per visibilitzar-la i trobar una solució estructural. En aquests moments, són forces els joves que s’han detectat que es troben en aquesta situació, un nombre que seguirà augmentant a mesura que assoleixin l’edat adulta i siguin expulsats del centre. La sorpresa en aparèixer el cas als mitjans de comunicació va ser conèixer que l’Ajuntament de Girona ja en tenia constància segons les declaracions de la regidora de Serveis Socials a l’Agència Catalana de notícies, però no havia s’havia reunit amb la Generalitat per trobar una solució, considerant l’impacte negatiu que podia causar reconèxier que no era tant acollidora com proclamava.

S’ha reafirmat l’oferiment de treballar plegats, exigint tan a la DGAIA com a l’Ajuntament i la Generalitat convocar una reunió el més aviat possible i establir una taula de treball.

Des de Girona Acull es va convocar una roda de premsa demanant explicacions a infància i a la subdelegació del Govern de la Generalitat a Girona davant aquesta anomalia administrativa. Al mateix temps, s’ha reafirmat l’oferiment de treballar plegats, exigint tan a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) com a l’Ajuntament i la Generalitat convocar una reunió el més aviat possible i establir una taula de treball que actuï per oferir una resposta estructural al problema i donar solució als casos actuals de desemparament.

Les últimes dues setmanes han sigut de feina intensa, amb moltes reunions amb tècnics i polítics de l’Administració de la Generalitat i l’Ajuntament. Hem observat una voluntat de començar a treballar-hi, per fi, però considerem que les mesures plantejades no són suficients i que s’ha fet palès la manca de coordinació entre les dues administracions que hi ha hagut fins ara.

IMG-20180130-WA0002

Som una entitat de voluntaris, que estan aparcant les seves feines per dedicar hores a les reunions inacabables i assemblees, però sobretot a fer un acompanyament als nanos, establint-hi vincle per a que sigui escoltada la seva veu i es sentin més segurs i animats. Com comprendre, no és una situació gens fàcil pels nois, que van arribar a Girona arriscant la seva vida per tal d’assolir un futur millor per a ells i les seves famílies, i un cop aquí no han parat de trobar barreres. A més ara s’hi ha afegit la persecució policial en sortir als mitjans de comunicació per donar a conèixer la seva situació personal i poder resoldre-la.

No volem acabar l’explicació de la situació sense mostrar que valorem molt positivament la creació d’una gestora de casos en que hi siguin tots els agents implicats (DGAIA, ajuntament de Girona, Consorci de Benestar social Gironès- Salt, consells comarcals, entitats del Tercer Sector i nosaltres, entre d’altres) que avaluiï els futurs casos per preveure les situacions i poder-hi donar resposta; com també el fet que l’àrea de Serveis Socials de Girona hagi ofert places a l’alberg per alguns dels nois que eren al carrer (en aquests dies de tant fred, com a mínim fins el 19 de febrer tenen un sostre i menjar calent, cosa que feia setmanes que no tenien). Són primers passos que esperem que es complementin amb d’altres mesures, i un cop més ens trobaran disposats a col·laborar i treballar plegats per donar respostes ràpides, efectives i coordinades.

Des de la Plataforma Girona Acull, demanem poder trobar una solució el més aviat possible pels nois desemparats actualment i pels que irremeiablement es trobaran en aquesta situació quan compleixin els 18 anys.

Volem acollir a aquells que no estan arribant, però també aquells que ja estan aquí! Per una Girona que sigui “ciutat acollidora”, però de debò. 

Anuncis

Un pensament sobre “Girona Acull fa visible la problemàtica dels joves extutelats obligats a viure pels carrers de Girona

Els comentaris estan tancats.