La Universitat de Girona reflexiona a l’entorn de les migracions amb un nou cicle de debats

Amb el títol Europa: entre els ponts i les fronteres, el cicle abordarà les dinàmiques migratòries i les tensions econòmiques i socials que comporten. Hi intervindran especialistes d’àmbit nacional i internacional, entre els que destaquen la historiadora Sophie Bessis, la filòsofa i assagista Marina Garcés, i el sociòleg Michel Wieviorka.

 

Discursos

El primer bloc, Discursos, que tindrà lloc del 26 de gener al 9 de febrer, s’inicia amb una conferència de Sophie Bessis, historiadora tunisiana arrelada a París, que porta per títol Entre el Xoc de Civilitzacions i les lectures culturalistes del món: la construcció contemporània del rebuig a l’Altre (26 de gener, 19h, Auditori Josep Irla). Bessis també participarà en un seminari acadèmic a la Facultat de Ciències de l’Educació (27 de gener, 11h).

Completen aquest primer bloc dos debats: L’estat dels racismes a Catalunya (2 de febrer. Espai Marfà), moderat pel professor de Dret de la UdG, Gonzalo Escobar, i Cultura i racisme: discursos actuals (9 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia), que comptarà amb el professor de Ciència Política d ela UPF, Ricard Zapata; el professor d’Antropologia de la UB, Manuel Delgado, i que moderarà el secretari del Govern d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Europa

El segon bloc, Europa, del 13 al 17 de febrer, analitzarà l’anomenada “crisi dels refugiats” que ha esclatat a Europa, i s’obrirà amb la conferència de Marina Garcés, Europa: frontera i trinxera (13 de febrer a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a l’Auditori Josep Irla).

Dos debats seguiran la conferència. D’una banda, O nosaltres o ells/elles (16 de febrer. 12:30h. Facultat d’Educació i Psicologia) a càrrec de la Plataforma Casa Nostra, Casa Vostra; la Coordinadora Obrim Fronteres,  i Girona Acull, que serà moderat per l’estudiant d’Educació Social, Núria Palomar. I de l’altra, Una altra Europa (i una altra economia) és possible? (17 de febrer. 16h Facultat de Dret) amb Josep Manel Busqueta, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, i Daniel Albarracín, assessor al Parlament Europeu, i moderat pel professor de Ciències Polítiques Salvador Martí.

 Fronteres

El tercer i últim bloc, del 23 de febrer al 2 de març, està dedicat a les fronteres d’Europa, tant les exteriors, ben conegudes, com les interiors, les que moltes persones troben per accedir a llocs de treball, a l’habitatge, a llocs d’oci, etc… per raó d’origen, color de pell o religió.

 El sociòleg francès Michel Wieviorka, especialista en l’estudi del racisme, els moviments socials i la multiculturalitat, pronunciarà la conferència Les fronteres internes i externes (23 de febrer a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a la Casa de Cultura).

Els tres debats que seguiran aquesta conferència són: La lliure circulació és un dret humà? (28 de febrer a les 12h a la Facultat de Dret) i Ceuta i Melilla, les fronteres oblidades (2 de març a les 12:30h a la Facultat d’Educació i Psicologia i a les 19h a l’espai Marfà).

debats-udg-europa-entre-els-ponts-i-les-frontres

Anuncis