L’experiència de creuar la Frontera Sud, a través del relat d’un testimoni

En el marc dels actes de commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el passat dilluns 20 de juny, la Plataforma Girona Acull van organitzar la projecció del Documental “Taraja, desmuntant la impunitat a la Frontera Sud” de l’Observatori DESC i Metromuster.

El documental explica els fets ocorreguts el 6 de febrer del 2014, dia en el que almenys 15 persones van morir ofegades a Ceuta en l’intent de creuar la frontera entre Espanya i el Marroc per la platja del Tarajal, al ser rebutjades per efectius de la Guàrdia Civil amb bales de goma i pots de fum quan encara eren al mar. També denuncia l’arxivament del cas, el passat més d’octubre, sense que s’hagi depurat cap responsabilitat policial ni política.

El treball mostra el testimoni d’experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions de responsables del Ministeri d’Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d’un simple cas de negligència policial, si no que respon a una estratègia planificada en l’aplicació de les polítiques de control migratori.

Després de visualitzar el documental, vam comptar amb la presència d’en Sani Ladan, que ens va explicar la seva experiència creuant la frontera sud des de Ceuta. És un testimoni colpidor que tal com diu ell, posa rostre a la violència que suposen les actuals polítiques migratòries.

Anuncis