El trasllat dels refugiats a centres d’internament militaritzats i tancats no és la solució

Ahir, dilluns 24 de maig, va començar el desmatellament del camp de refugiats d’Idomeni, que es va crear espontàniament com a resultat del tancament de la frontera entre Macedònia i Grècia.

La situació humana i sanitària havia esdevingut completament insostenible donat el complet abandonament de les institucions oficials i només es mantenia gràcies a la col·laboració de centenars de voluntaris de tot el món que s’anaven autoorganitzant.

Els refugiats necessiten atenció alimentària, sanitària i sobretot humana. Els companys que han estat allà ens ho confirmen: la companyia humana és quelcom que agraeixen molt i creiem que s’ha de mantenir al màxim.

Per contra, el propòsit del Govern Grec és internar a tots aquest refugiats en centres oficials, que són de règim tancat, on només poden entrar algunes ONGs mundials. Els voluntaris internacionals no poden assistir dins d’aquests emplaçaments i oficialment no s’explica res sobre aquests centres. Així mateix, el desallotjament s’ha fet amb fortes mesures policials i de seguretat, intimidant i pressionant als refugiats, i prohibint la presencia als cooperants i al premsa que estaven allà. Tampoc sabem que es farà amb aquestes persones en el futur proper.

Des de la plataforma #GironaAcull volem manifestar el nostre rebuig al trasllat d’aquestes persones als centres d’internament militaritzats perquè l’accés dels voluntaris i la premsa està completament vetat en tot el procés, perquè no està clar el procediment administratiu que se seguirà, perquè el règim d’aquests centres és tancat i proper a una presó i sobretot perquè ells no volen anar-hi. Una vegada més, Grècia i la UE estan violant els drets humans fonamentals i tractant de manera inhumana a persones que ho han perdut tot. La plataforma #GironaAcull està preparant diferents accions de protesta durant aquesta setmana, que anunciarem properament.

Anuncis